Wednesday, December 8, 2010

RENDANG AYAM

Bahan A:-
1 ekor ayam (dipotong kecil)
2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
1/2 cawan kerisik
2 helai daun kunyit (disiat)
2 keping asam gelugor (*ni akak tambah)
1 keping kecil gula kabung (*akak tambah ni)
Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar):-

3 labu bawang besar (akak guna 1 labu bawang besar + 10 bj bawang merah)
5 ulas bawang putih
5 batang serai (ambil bahagian putih/lembut)
3 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
15 tangkai cili kering
15 biji cili api
Cara Memasak:-

Ayam dibuang kulit, dibersihkan dan toskan.
Masukkan kesemua bahan (kecuali kerisek, daun kunyit, garam dan gula) ke dalam kuali besar dan kacau sebati atas api perlahan.
Masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati..Kacau sekali sekala.
Masukkan garam, gula dan kerisik, daun kunyit dan kacau rata. Seimbangkan rasa. Masak hingga kuah agak pekat atau terpulang masing2.
Tutup api, angkat dan hidangkan dengan pulut, lemang, ketupat.

No comments:

Post a Comment